Luo puutarhataidetta

      Kommentarer inaktiverade för Luo puutarhataidetta

Puutarhataide on saanut yhä enemmän arvostusta osakseen myös Suomessa, vaikka monien mielestä olemmekin hieman myöhäissyntyisiä puutarhakulttuurin saralla. Aivan kuten kuvataiteen tai minkä tahansa muunkin taiteenlajin saralla, myös puutarhataiteessa nähdään monenlaista ja monenkokoista ”teosta”.

Osa harrastaa omaksi ilokseen ja tekee pienimuotoisia kivisommitelmia, toisaalta taas julkisissa puutarhoissa saatetaan olla hyvinkin kolossaalisia ja pyrkiä tuomaan jopa puutarhassakin vallan symboliikkaa esiin. Kultaranta lienee tällaisista esimerkeistä paras.

Puutarhataiteen pientä ja kaunista

Kaiken ei tosiaan tarvitse puutarhassakaan olla suureellista tai kallista täyttääkseen taiteen tunnusmerkit. Pensasaidat ovat varmasti yksi parhaista esimerkeistä tässä mielessä. Lajikkeiden valinnalla ja vaihtelulla sekä pelkistä 90 asteen kulmista luopumalla saadaan aikaan monipuolisia vaikutelmia, jotka voivat muuttua aina perspektiivistä riippuen. Tuija-aidat ovat tähän tarkoitukseen mainiosti soveltuvia.

Kivet ovat luonnollisesti erittäin suosittu elementti jokamiehen ja -naisen puutarhoissa. Yksi merkittävä tekijä on tietysti hinta – kivet voivat parhaimmillaan olla ilmaisia. Hiotuista ja spesifistä kivilajeista voi tosin joutua kukkaron nyörejään löysäämään, mutta usein kustannukset ovat varsin maltillisia. Lisäksi kivi voi olla varsin monitulkintainen elementti, mikäli se nostetaan pelkän käytävä- tai reunakiven asemasta omaksi, keskeisen sijainnin katseenvangitsijaksi.

Erityisesti takorauta pikantin ruostuneena voi tuoda puutarhaan paitsi ajan patinaa, myös sen mukana merkitystä. Sarana mummolan vanhan navetan ovesta ei välttämättä puutarhaan ripustettuna täytä jotakin todellista funktiota, mutta voi muistuttaa menneestä ja viestiä sukupolvet ylittävästä yhteydestä ja jatkuvuudesta.

Isojen pihojen puutarhataide

Suuri piha ja puutarha vaativat ainakin jonkinasteisen suunnitelman. Sinne tänne mielivaltaisesti ja impulsiivisesti elementtejä ripottelemalla syntyy vain kaaosta. Myönnettäköön, että kaaoskin voi olla joskus kauneutta, mutta kokemus suomalaisista puutarhoista osoittaa näin olevan harvemmin.

Suuressa pihassa tulisi olla dynamiikkaa elävän ja sopivan luonnollisen vaikutelman luomiseksi. Aavojen tilojen sekä pienten suojaisten sopukoiden tulisi vuorotella. Näin luodaan tiloja erilaisille olemisille. Parhaimmillaan puutarha voi tarjota lohdutusta, iloa, tilaa juhliin ja ihan yksinkertaisesti rauhoittumista.

Lisäksi suuri puutarha voi maaperästä riippuen hyvät mahdollisuudet hyötytarhaan ja hyötykasvien viljelyyn. Ryytimaaperinne on valitettavasti kärsinyt inflaation sodanjälkeisenä aikana maamme talouden lähtiessä kasvuun, mutta on onneksi hiljalleen palaamassa takaisin kotipuutarhureiden suosioon. Tämä on hyvä asia siinäkin mielessä, että kaikkein pienimuotoisinkin viljely opettaa meille paljon kasveista ja luonnosta.